preview besztlíg premier league king_aranarth stanleykubrick Mark29

Ahogyan a múlt héten megírtuk, hogy nem láthatunk igazi rangadót, úgy most pont az ellenkezőjét harangozzuk: az előttünk álló fordulóban egy igazi klasszikus, az észak-londoni derbi vár ránk. Vasárnap kora délután az Arsenal és a Tottenham csap össze egymással. Parázs hangulatot, jó focit, és gólokat várunk. Hogy még mit? A hajtás után kiderül.

 

 

A hét meccse - Feltámad a kakas?

Arsenal - Tottenham Hotspur, vasárnap 13:00, Spíler TV

Meg nem erősített angol hírforrások szerint Arséne Wenger egy ikonikus, olivazöld DS volánja mögött mosolyogva nézte Mauricio Pochettinot, aki a londoni St. Pancras vasútállomás melletti buszmegállóban fagyoskodott, miközben a York Wayen várta a 259-es buszt.

A lapértesülést nem tudjuk megerősíteni, de a kép hasonlít a valóságra: az Arsenal nyögvenyelősen ugyan, de szorgosan gyűjtögetve a 3 pontokat a #besztlíg második helyén, a listavezetővel azonos pontszámmal feszít, míg a Spurs a Manchester City legázolása után berántotta a kéziféket és sorban 3 döntetlennel az ötödik helyre csúszott.

Az Észak-londoni derbi persze nem azon fog múlni, hogy az elmúlt három hétben ki milyen formát mutatott, hogy az Arsenal csak 8. a „hazai tabellán”, míg a Tottenham 5. az „idegenbelin”, vagy hogy Wengerék az utóbbi 5 egymás elleni bajnokin nem tudtak nyerni. A kérdés az, hogy magára talál-e a botrányos meccseket maga mögött tudó, kilátástalan előrejátékot és hátborzongató védelmi hibákat bemutató, de még így is egyedüliként veretlen Pochettino legénység. Ha nem, akkor vasárnap nagyon simán, ágyúval fogják megkopasztani a kakast, mert idén ősszel az Arsenal 70%-ban behúzza a meccseit. Ha viszont feltámad a Spurs, akkor egy hamisítatlan, óriási iramú és feszült hangulatú, abszolút háromesélyes rangadónak nézünk elébe.

preview besztlíg premier league king_aranarth stanleykubrick Mark29

Igaz ez akkor is, ha rengeteg a hiányzó mindkét oldalon. A hazaiak csapatában a Bellerín, Monreal, Gibbs, Cazorla, Walcott ötös is maródi lehet Mertesacker és Welbeck mellett, míg a Spurs nélkülözni lesz kénytelen az Alderweireld, Davies, Lamela, Sissoko négyes mellett jó eséllyel Dembelét is, de Kane is csak éppen hogy edzésbe állt bokasérülése után.

Érdekes lesz a két sok passzos, labdabirtokláson alapuló játékot bemutató csapat középpályásainak összecsapása, különösen, ha Pochettino továbbra is Dierrel próbálja meg pótolni Alderweireldet, ami Wanyama egydimenziós játéka miatt ott jelent komoly minőségbeli visszaesést, de igazán döntőnek az bizonyulhat, hogy az Arsenal be tudja-e fejezni a villámgyors kontráit, amire a feltolt Spurs védelemmel szemben hagyományosan jó lehetősége nyílik.

A forduló után Wenger ünnepelheti a győzelmet és a riválissal szemben 6 pontra duzzadt előnyt, míg Pochettino tovább zötykölődhet a buszon, elsiratva a veretlenséget. 3-1.

preview besztlíg premier league king_aranarth stanleykubrick Mark29Bournemouth - Sunderland, szombat, 16:00

David Moyesnak keresztül kell utaznia Anglián, hogy a Premier League legészakibb városából a legdélebbibe látogasson. Ráadásul miután megtette a 467 kilóméteres távolságot oda, majd ugyanennyit vissza is, jó eséllyel vár rá egy (újabb) nagyon kellemetlen beszélgetés Ellis Shorttal, a klub tulajdonosával. Ha megint kikapnak, talán most már tényleg kirúgják? A Premier Leagueben minden idők leggyengébb szezonrajtját produkáló Fekete Macskáknak nagyon bele kellene húzniuk, mert egyelőre nem hogy a tavalyi Aston Villa szintjét nem érik el, de még a 2007/2008-ban összesen 11 pontot összekaparó Derby County is négy ponttal jobban állt annak idején a bajnokságnak ebben a szakaszában. Persze úgy nehéz, ha az egyetlen játékos, aki megüti az élvonal mércéjét, a 35. évét taposó Jermain Defoe. A Bournemouth ezzel szemben tét nélkül játszhat. A tizedik hely nekik teljesen jó. Szeretnénk egy kicsit meghosszabbítani Moyes és a Sunci vergődését, azaz a padon tartanánk skót barátunkat egy győzelemmel, de sajnos egy döntetlennél többet sehogyan sem nézünk ki a Sunderlandből. 1-1.

Burnley - Crystal Palace, szombat, 16:00

Mind a két együttes 11 ponttal áll a táblázaton, szóval egy tipikusan olyan mérkőzés következik, ahol mind a két mester egészen biztosan számolgat fontos pontokkal. Ennek okán pedig nem is lesznek majd csalódottak a felek, hiszen jönni fog a boldogító döntetlen. 1-1.

preview besztlíg premier league king_aranarth stanleykubrick Mark29Manchester City - Middlesbrough, szombat, 16:00, Spíler Tv

Vajon visszatalál Guardiola csapata a helyes útra? A remek kezdést követően hosszú nyeretlenségi sorozatba futott bele a kékek hajója, de a WBA kivégzése és a Barcelona elleni skalp sokat dobhat a bajnoki tabellát vezető ManCity önbizalmán. A Boro pedig múlt heti második sikerével egy kicsit el tudott rugaszkodni a hátsó sorokból, de továbbra is várat magára a produktív teljesítmény 2006 UEFA-kupa döntősétől. Minden bizonnyal a vendégek ezen a találkozón sem lesznek képesek majd csodát tenni. Kenesei Krisztián is erre fogad, fix hazai. 3-1

West Ham United - Stoke City, szombat, 16:00 

Amilyen kellemesen teltek az elmúlt évek a West Ham szurkolóknak, most olyan gyorsan térhet vissza a 2010 májusi gyomorideg, amikor a 17. helyen éppen csak bennmaradtak a Premier Leagueben, vagy éppen az egy évvel későbbi totális elkeseredés, amikor utolsóként zuhantak a Championshipbe. A Purgatóriumból - meglepetésre csak - a playoffból jutottak vissza, azóta viszont masszív középcsapattá váltak, akik az elmúlt két szezonban az EL indulást is elérték. (Most azt hagyjuk, ami a selejtezőkben történt...)

A Stoke City ezzel szemben 2008 óta, azaz amióta csak tagjai a Premier Leaguenek, masszívan ott vannak a középmezőnyben. Ráadásul az utóbbi években egyre nézhetőbb focit produkálnak. Rory Delap negyven méteres bedobásaitól eljutottunk a Xherdan Shaquiri bombagólokig.  A szezon elején mondjuk ők is ráijesztettek a szurkolókra, de a legutóbbi három meccsen szerzett 9 pontjukkal jelezték, hogy felvették a ritmust. Bilicék mögött annyira rossz mindenki, hogy hátrébb nem csúszhatnak, de ezt a meccset akkor is nyerni kellene. Be is húzzák. 1-0.

preview besztlíg premier league king_aranarth stanleykubrick Mark29Chelsea - Everton, szombat 18:30, Spíler TV

Antonio Conte és a Chelsea jó sorozatban vannak. Zsinórban négyszer győztek, ráadásul ebből három nehéz, vagy legalább is papíron nehéz ellenféllel (Leicester, Manchester United, Southampton) szemben. Ezúttal a jól kezdő, de az utóbbi hetekben hullámzóan teljesítő Everton lesz a vendégük. A szombati főmeccsen nagy küzdelmet, szoros eredményt várunk. Nem vállalnánk nagy kockázatot, ha bemondanánk egy Chelsea győzelmet, akár egy Diego Costa győztes góllal, de mi jobb szeretnénk egy olyan fordulatos, látványos  mérkőzést, mint a legutóbbi, 3:3-as döntetlenre végződött londoni bajnokijuk. Na jó, nem kell hat gól, elég lesz négy is. 2-2. 

Hull City - Southampton, vasárnap, 15:15

A Hull Citynek úgy kellene elkezdenie gyűjteni a pontokat, hogy a tabellára rá sem néznek. Ugyanis hiába győznének a hétvégén, biztosan nem mozdulnának el a kieső zónából. Ahhoz nekik nagyon nyerni kellene, miközben a West Ham-nek (vagy a WBA-nak) nagyon kikapni. Az elmúlt öt mérkőzésen megszerzett 0, azaz NULLA pontjuk ellenére még mindig jobbak, mint a Swansea - Sunderland duó, szóval legalább abba kapaszkodhatnak, hogy még mindig csak egy csapat kellene, akik gyengébbek náluk. A Soton teljesen más kávéház: ők a masszív középmezőnyt képviselik úgy, hogy Claude Puel csapata az Inter csütörtöki legyőzésével még az EL csoportkörben is bőven esélyes a továbbjutásra. A keretüknek viszont sok a kétfrotos küzdelem, ami nálunk a forduló egyik meglepetését hozza. 2-1. 

preview besztlíg premier league king_aranarth stanleykubrick Mark29Liverpool - Watford, vasárnap, 15:15, Spíler TV

A Jürgen Klopp féle Heavy Metal Football stílus eddig nagyon bejött idén, összesen két gól miatt nem második, és négy gól miatt nem első a Liverpool. Miközben pár hete még arról beszéltünk, hogy Guardiola hátát nézi a mezőny, most már az a helyzet, hogy ha a jó Pep elnéz a válla felett, akkor az egyik oldalról Wenger mosolyog rá sejtelmesen, a másikról meg Kloppo vicsorog az arcába. A Liverpool az utóbbi fordulókban nagyon profin teljesített. A Manchester United elleni dönetelen azért is nem jelentett semmilyen gondot, mert előtte és utána is hozták a meccseiket a középcsapatok és a kiesőjelöltek ellen is. A Watford hetedik helye is előkelő, legalábbis ahhoz képest, hogy a szezon végén inkább a középmezőny aljára várjuk őket. Heavy Metal Rulez! 4-1.  

Swansea City - Manchester United, vasárnap, 16:00

Most vagy soha esete merül fel a Unitednél. Az elmúlt 7 bajnoki mérkőzésen a csapat mindössze egy sikert aratott, ez pedig messzemenően a vállalhatatlan kategóriába tartozik. A bukdácsoló Swanseanál jobb ellenfél nem is jöhetne Mourinho legjobbjainak útjába. A Vörös Ördögöknél Pogba és Herrera biztosan nem léphet pályára, előbbi sérülés, utóbbi eltiltás miatt. Smalling visszatérése is kérdéses, de erről biztosat jelenleg nem tudunk. A hazaiaknál a hét híre az volt, hogy Bradley radar alatt tartja Berbatovot, ami persze félig a vicc kategória, de az idős bolgár is lehet tudna még egy féléves csodát varázsolni, ami elég lehetne a PL tagság megtartására. Egyelőre azonban még nincs itt a ManUnited egykori sztárja... 1-2.

Leicester - West Bromwich Albion, vasárnap, 17:30, Spíler TV

A Leicester eszméletlent produkál a BL-ben, négy mérkőzés óta őrzi kapuját a góltól. Hazai fronton viszont rettentően döcög a gépezet. A csapat reálisan aligha számolhat a 8-10. helynél fentebb, viszont az ilyen összecsapásokat szinte kötelező lesz hozni. Meglátjuk persze, mire jut Ranieri, Pulis defenzív elképzelései ellen. Schmeichel karsérülése miatt nagyjából 1 hónapig nem lehet a Rókák segítségére, de szerencsére a pótlása miatt nem kell aggódni. A másik oldalon Pulis esélyeit rontja McClean eltiltása és Chadli sérülése is, így mi most mindenképpen hazai győzelmet saccolunk. 2-0.

preview besztlíg premier league king_aranarth stanleykubrick Mark29

Ezzel a tíz meccsel hangolnak Angliában a válogatott szünetre. Az első öt csapat három ponton belül, és mivel csak ketten játszanak közülük egymás ellen, nagyon nagy szökést senki nem tud bemutatni. Hasonlóan zsúfolt lesz tehát a tabelle eleje, így aztán a klubok imádkozhatnak, hogy a kéthetes kiruccanásról minden kulcsember egészségesen térjen vissza. 

A Premier League hivatalos Facebook oldala most nem frissítette nekünk tetszően a galériát, ezért ezúttal nem csak onnan kopiztuk a képeket, hanem a Google különböző bugyraiból is. A beharangozót hárman dobtuk össze: az észak-londoni derbiről king_aranarth osztotta meg a gondolatait, a többi mérkőzést pedig a szokásosnak mondható duó, stanleykubrick és Mark29 vezette fel. Szokás szerint ne felejtsétek el a tippjátékot és a fantasyt sem, még mindig britanniás bögrékért és pólókért megy a harc!