Szombat este már a 165. bajnoki meccset rendezik meg a Manchester United és a Liverpool együttese között. A két csapat először 1894-ben találkozott egymással, a liverpooliak hazai pályán 2:0-ra győzték le a Newton Heath-t (vagyis a későbbi Manchester Unitedet). Ekkor talán még egyik oldalon sem gondolták, hogy a következő 121 évben Anglia legnagyobb rivalizálása alakul majd ki kettejük között, és hogy a szigetek legsikeresebb csapataivá válnak majd. Pedig így történt, a United és  Liverpool összesen 38 bajnoki címet (20 - 18), 18 FA Kupát (11 - 7), 12 Ligakupát (4 - 8) és 8 BL-serleget (3 - 5) rámolhatott már be a vitrinbe. Míg a Vörösök Bill Shankly és Bob Paisley irányítása alatt a ’70es, ’80-as években élték a fénykorukat, addig a Manchester dicső időszaka Alex Ferguson bő két évtizedes regnálására tehető.

Ha a sport almanachok mesélni tudnának, lehet, hogy a meccs kezdéséig tátott szájjal tudnánk hallgatni a legendákat, történeteket, és a szép gólok megéneklését ebből a párharcból. Helyette azonban beszéljenek az alábbi képek, néhányat a fiókok mélyéről poroltunk le nektek, hogy időben megkezdhessétek a hangolódást a hétvégi derbire. 38 bajnoki címhez 38 kép dukál, gólokról, sikerekről, nagy csatákról és legendákról. Kellemes nosztalgiázást mindenkinek!

 

Első képünk 1960 januárjából az Anfieldről, az FA Kupa 4. köréből érkezik, amin Harry Gregg (aki a müncheni légikatasztrófa egyik túlélője volt két évvel korábban) próbálja meg hatástalanítani a hazaiak fejesét. A meccset egyébként a United nyerte 3:1-re, Warren Bradley egyszer, Bobby Charlton kétszer köszönt be.

Csak az arcokat figyeljétek! 1970. szeptember 5-én 1:1-es döntetlent játszottak egymással a felek Liverpoolban. Itt épp a hazaiak kapusa, Ray Clemence hárítja Brian Kidd lövését Denis Law, és a későbbi Liverpool mester, Roy Evans társaságában.

Mikor lesz már vége? Matt Busby sürgetné az időt, hiszen ég a ház. A kép 1972 augusztusában, a Liverpool 2:0-s vezetésénél készült.

Kevin Keegan és Alex Stepney vív ádáz csatát a labdáért 1973-ban. Itt még védett a kapus, de Keegan később nem kegyelmezett, ő lőtte az első gólt a Pool 2:0-s győzelme alkalmával.

Legendák találkozása… Bobby Charlton és Kevin Keegan (1970-es évek)

1977-ben a Liverpool triplázásra készült, a bajnoki cím mellé pár napon belül szerették volna bezsebelni az FA Kupát és a BEK győzelmet is. A döntőben viszont a Manchester jött szembe, és az első egymás ellen vívott kupacsatát több mint 99 ezer néző előtt Tommy Docherty csapata 2:1-re megnyerte. Képünkön Stuart Pearson bombázza be a United első gólját Clemence lábai mellett a kapuba. A történet teljességéért: a Liverpool 4 nap múlva 3:1-es sikerével megnyerte a BEK-et.

Még édesebb, ha a Pool-t ütjük érte! Stuart Pearson, Sammy McIlroy, Jimmy Greenhoff és Steve Coppell ünnepli az FA-kupa beszákolását. (1977)

A következő kupadöntős találkára 1983-ig kellett várni, egy márciusi estén majd 100 ezer ember előtt a Ligakupa volt a tét. Whiteside góljával már a 12. percben vezetett a Manchester, de Kennedy a második félidőben egyenlített, majd Ronnie Whelan a hosszabbításban egy pazar góllal megnyerte a meccset a Liverpoolnak. Képünkön a mindent eldöntő gól, a tehetetlenül repülő Gary Bailey-vel a kapuban.

1983-at írunk, Sir Matt Busby és a szezon előtt visszavonuló Bob Paisley kéz a kézben üdvözli a Wembley közönségét a szuperkupa döntő előtt. Az eredmény talán mellékes, de a rend kedvéért: a folytatásban 2:0-ra győzött a Manchester.

Kevin Moran figyeli, amint Ian Rush próbálkozik a labda megszerzésével Mike Duxbury szorításában az 1984-es 1:1-es liverpooli döntetlen alkalmával.

A pillanat. A sikersztori kezdete. Alex Ferguson első idegenbeli győzelmét (0:1 a vége) ünnepli a MU vezetőjeként, naná, hogy az Anfield Roadon. (1986)

Az angol foci két emblematikus figurája küzd egymással 1987 novemberében az Old Traffordon. A labda már Bruce Grobbelaar-é, de a United csapatkapitánya, Bryan Robson sem ismeri az elvesztett párharc szókapcsolatot.

5 évet ugrunk az időben, és meg is érkezünk a Premier League világába. Mással nem is kezdhetnénk, mint azzal a Ryan Giggs-szel, aki pályafutása végéig minden PL szezonban eredményes volt. 1992-ben a liverpooliak is csak keresték a lasztit mellette…

A Premier Leauge megalakulása és a United dominanciájának kezdete egy időre tehető, így 1994-ben is esélyesként utazott a Manchester az Anfieldre. Persze ebben a párharcban nem számít, ki hányadik a tabellán, vagy épp milyen formában várják a meccset, ez a 90 perc élet-halál kérdése. Így született meg az a 3:3-as klasszikus, amin Steve Bruce, Giggs és Irwin góljával már 3:0-ra is vezettek a vendégek, de Nigel Clough még a szünet előtt duplázott, hogy aztán Neil Ruddock egy bombafejessel otthon tartson egy pontot a Vörösöknek (kép). Isztambul, béta verzió.

Ha már kiemelt szerepet kaptak az egymás elleni kupadöntők, nem szabad megfeledkeznünk az 1996-os FA Kupa kiírásáról sem. Fowler és McManaman a meccs előtt még csinosan ökörködött, később viszont lefagyott a mosoly az arcukról, 1:0-ra győzött a United. A szurkolók a vereségre, mi ennyi idő távlatából inkább erre az egyenruhára kérnénk magyarázatot…

Nyitóképünk utózöngéje, Cantona lövése megpattan Rushon (akinek ez az utolsó labdaérintés liverpooli pályafutása alatt), kupagyőztes a Manchester United. (1996)

"Csííííz" (még mindig a ’96-os FA Kupa)

F*ck off, Roy. F*ck off, Robbie. (1996)

Michael Owen a fellegekben, egyenlítő góljával pontot csen csapata az Old Traffordról (1998).

Gary Neville és a hasizomvillantós boldogság a Liverpool legyőzése után (1999).

Danny Murphy szabadrúgásgóljával alakult ki a 0:1-es végeredmény 2000 decemberében az Old Traffordon. A gólszerzőt Gerrard és Biscan rohamozza, Carragher rájuk sem hederít.

Repülő? Madár? Ja, nem, ez csak Steven Gerrard, aki berepülő pilóta módjára ünnepli gólját a nagy rivális ellen 2001 márciusában. A meccs vége egyébként 2:0 lett.

2001 nyarán a méltán világhírű Charity Shield döntőjére utaztak Cardiffba a csapatok. A Liverpool már a 16. percben kettővel ment, Gary Macca büntetőből, Owen akcióból volt eredményes. Később a United még visszajött a meccsbe, de Van Nistelrooy gólja csak arra volt elég, hogy ne kopaszon menjenek haza.

2001 abszolút a Liverpoolról szólt ebben a párharcban, az év harmadik meccsét is megnyerték a Vörösök. A 3:1-es győzelemre a koronát Michael Owen tette fel.

„Dudek, te Isten barma!” - gondolhatták a liverpooliak, miután Carragher hazafejelt labdája átcsúszott a lábai között. Persze üres kapura Forlán már nem hibázott, aki aztán egy bombagóllal még meg is duplázta az előnyt. A United 2:1-re győzött az Anfielden (2002).

2003-ban rendezték mindeddig az utolsó kupadöntőt a két csapat részvételével. A cardiffi Millenium Stadionban Gerrard és Owen góljával (képünkön az utóbbi látható) diadalmaskodott a Liverpool, de a kulcsember Jerzy Dudek volt, akit a találkozó legjobbjának választottak. 3 hónappal a méretes potya után valamit jóvá tett a lengyel, hogy aztán újra lehessen őt szapulni…  

2004 szeptemberében hosszú eltiltást követően tért vissza csapatába Rio Ferdinand, pont a Liverpool ellen. Mikael Silvestre (!) duplájával 2:1-re a Vörös Ördögök nyertek, Ferdinand láthatóan nem fogta vissza magát az ünneplésnél.

Wayne Rooney 2005 telén meglőtte első gólját Manchester mezben a Liverpool ellen, ami ráadásul rögtön 3 pontot ért nekik az Anfielden. Szerencsére Rooney „kemény csávó” ünneplését még a suhanc CR7 mosolya sem lágyítja meg.

Kézzel tapintható a feszültség, Ferdinand és Crouch aligha közösen ülték meg a következő vasárnapi ebédet. De vajon mit gondol a spori? (2005)

Néha nem azt kapod, amit érdemelsz. Ez történt meg a Liverpoollal is 2007-ben, miután hiába uralták végig a meccset, a 90. percben jött O’Shea, aki közelről a léc alá bikázott egy lecsorgó labdát. Mondjuk a focit már ekkor is gólra játszották…

2009-ben öt év után sikerült győznie a Liverpoolnak az Old Traffordon. Egy nem is akármilyen meccsen gyűrték le Gerrardék a hazaiakat, a szezon egyik, ha nem a legkedvesebb ajándéka volt az a 4:1 a Vörösök szurkolóinak. Nem csoda hát, ha azóta is gyakran felemlegetik azt a 90 percet a Mersey partján. A dicső múlt, az…

A következő naptári év is tartogatott számunkra egy klasszikust az Old Traffordról. Berbatov duplájával egy óra játék után kettővel vezetett a MU, de jött Gerrard, és 10 perc alatt egalizált. A slusszpoén a bolgáré lett, mesterhármasával 3:2-re győzött a United. Képünkön a legszebb találat, a 2. Berbatov gól. (2010)

Fél évvel a Berbatov parádé után az Anfield népe is mesterhármasnak tapsolhatott, a csupaszív Dirk Kuyt előadása nyomán. Kevésbé volt látványos, de annál fontosabb volt ez a tripla: 3:1-re nyert vele a Liverpool. (2011)

„This is a beginning of a beautiful friendship.” (2011)

És a folytatás… (2012)

Shelveynél kevés butább játékos fordult meg Liverpoolban, de tény, a hozzáállásával nem volt gond. Annak rendje és módja szerint fel is paprikázta magát a 2012 szeptemberében rendezett derbire, ám már a szünet előtt kiszórták. Az ezt követő összeszólalkozása a Sir-rel szintén felejthetetlen momentum, helyet is szorítottunk neki az összeállításban.

Gerrard és a csókjelenet, újratöltve. 2014 márciusában győzte le utoljára a Liverpool a Unitedet, abban a szezonban ráadásul oda-vissza sikerült a skalp. Gerrard pályafutásának utolsó gólöröme a nagy rivális ellen.

Az utolsó randevú. Juan Mata nem akármilyen duplával vezette sikerre márciusban a Manchestert Liverpoolban, amely egy sorsfordító mérkőzése lett a tavalyi bajnokságnak, hiszen a MU innen már egyenesen berepült a TOP4-be, a Liverpool pedig megkezdte vergődésének sorozatát.  

   

Már csak hármat kell aludni, és a csapatok egy újabb fejezetet írnak hozzá a nem mindennapi történetükhöz. Nektek mi a legkedvesebb emléketek a Liverpool-ManUnited párharcról?