besztlíg fa cup preview stanleykubrick king_aranarth Mark29 angol foci angol futball FA-kupa premier league

Nem kell megijedni, nem mossuk össze a Ding-ding-dong című "slágert" a Premier League aktuális mérkőzéseivel, főleg hogy már Claudio Ranieri idevágó sajtótájékoztatója is csak egy vicces sztori a múltból, amit majd a Leicester-szurkolók mesélhetnek az unokáiknak. A fura cím az előttünk álló fordulónak szól, amelyben összesen négy bajnoki mérkőzést tudnak megrendezni az eredeti kiírásnak megfelelően. A tömeges halasztás oka az FA-kupa, ahol a negyeddöntő nyolc csapatából hat együttes elsőosztályú. Ők is pályára lépnek a hétvégén, úgyhogy amiatt nem kell aggódni, hogy nem láthatunk megfelelő mennyiségű angol focit. Premier League és FA-kupa napok jönnek tehát, mi pedig a hajtás után mindkét sorozat aktuális meccseit átfutjuk. A két kupát egyszerre megmutató nyitókép keresése közben erre a gyöngyszemre esett a választásunk, így kedveskedve a héten komoly traumán átesett Arsenal-szurkoló olvasóinknak.

 
 

Bajnoki forduló - vagy valami olyasmi

Bournemouth - West Ham United, szombat 16:00

A győzelem íze régi emlék a hazaiaknál, de a múlt heti bravúros manchesteri döntetlen után ezúttal joggal bíznak a győzelem megszerzésében. Nem csak mert végre belekóstolnának a sikerbe, hanem mert a Cherries-nek egyre jobban hiányoznak a három pontok – legutóbb Szilveszterkor nyertek meccset… Most tehát a fejtaposós Mings eltiltása ellenére is pozitív irányba kell elmozduljanak az 50%-os hazai mérlegről (5-3-5, 21-21), mert alig öt pont az előnyük a mélyrepülő Boro előtt. Tavaly a WHU ellen nem hozott szerencsét a hazai pálya (1-3), de a vendégek háza táján azóta ordas nagy változások történtek – és nem csak a gólszerzők (Payet és Valencia 2) távozása, hanem a teljes csapat teljesítménye és eredményei miatt is. Bilicék bíztató január végi formája a múlté, és egy hete a Chelsea elleni sem sikerült meglepetést okozni, egyben szívességet tenni a komplett üldözőbolynak. Inkább hajtós, mint látványos meccset várunk, ahol jósgömbünk megrongálódása miatt ezúttal dobókockával voltunk kénytelenek tippelni a totál háromesélyes találkozóra. Mivel azonban az 5-2 elképzelhetetlenül látványos lenne, maradunk a döntetlennél. 1-1

Everton - West Bromwich Albion, szombat 16:00, (Spíler Tv, szombat 19:00, felvételről)

Múlt héten az Everton a szezon egyik legsimább szoros vereségét szenvedte el. A White Hart Lanen tele volt a gatya, és bár a 3-2 nem hangzik borzasztóan, valójában csak kozmetikázni tudtak az eredményen, igaz kétszer is. Koeman szerencséjére Lukaku továbbra is képtelen leállni a gólgyártással, így csapata hazai pályán javíthat, és talán végleg leszakíthatja magáról a West Bromot. Azt a West Bromot, amely a kötelező hazai győzelmek meglepően magabiztos megszerzésével a #besztlíg idei szezonjának egyik kellemes meglepetést okozza. Mivel azonban a Pulis-magic hatósugara egyelőre az észak-koreai kísérleti rakétákéval vetekszik és még nem hat a Hawthornson kívül, mi annak ellenére sem bízunk a WBA (fél)sikerében (sem), hogy a két gárda egymás elleni találkozóin legutóbb 2013. januárjában született hazai siker. 3-2

Hull City - Swansea City, szombat, 16:00 (Spíler Tv, vasárnap 12:00, felvételről)

Jó kis kiesési rangadó, még akkor is, ha a Swansea az utóbbi öt meccséből hármat megnyerve elég komoly menekülésbe kezdett Paul Clement irányítása alatt. A hazaiaknál is sokkal jobb lett a játék képe Marco Silva érkezése óta, de eredményekben már kevésbé érezhető bármilyen pozitív változás. Az elmúlt három meccsen a Tigrisek csak egyetlen pontot szereztek, ráadásul legutóbb a riválisnak számító Leicester City-től kaptak ki. Klasszikus közhellyel élve ez egy hatpontos mérkőzés, de valójában inkább a Hull City-nek az. Hazai pályán, alsóházban tanyázó csapat ellen már nem szabad botlaniuk. Nem is fognak. 2-1

Liverpool - Burnley, vasárnap 17:00, Spíler Tv

A negyedik helyen álló hazaiak négypontos hátrányban vannak a dobogó legalsó fokát elfoglaló Manchester City-vel szemben, így aztán maximum megközelíthetik az FA-kupában érdekelt riválisukat. Egy esetleges győzelemmel inkább azt érnék el, hogy ne kelljen a hátuk mögé nézniük. Az Arsenal ugyanis kettő, a Manchester United pedig három pontra van tőlük, és bár mindketten kupameccset játszanak a hétvégén, ha botlik a Pool, azzal már nem a saját kezükben lesz a sorsuk. Hogy ide is jusson egy országos közhely: "Aggodalomra azonban semmi ok!" Az otthon bárkire veszélyes, de idegenben teljesen gyámoltalan Burnley lesz az ellenfél, így aztán sima Liverpool győzelemre számítunk. 3-0

FA-kupa - A legjobb nyolc között

A csontig nyúzott fordulót bizony ezen a héten csak az FA-kupa menti meg Angliában, pontosabban szólva éppen az első számú kupasorozat okozza annak csonkaságát. Ezen a hétvégén viszont nem igazán várhatunk komoly meglepetéseket a sorozatban, hiszen az észak-londoni duó is jóval alacsonyabban rangsorolt csapatokat fogad. 

besztlíg fa cup preview stanleykubrick king_aranarth Mark29 angol foci angol futball FA-kupa premier leagueAmíg a mostanság többször kifilézett Arsenal a Lincoln City csapatán élheti ki perverz vágyait, addig a Spurs a valószínűleg nagyobb ellenállást tanúsító milwalli huligánokat zavarja majd haza pár góllal. A vendégeknek jelenleg éppen a Championship küzdelmeibe való visszakapaszkodás teszi ki a mindennapjait, így bár szép álom lenne a Wembley, de ez így egy kemény csirkecsontnak tűnik.

A másik két ütközet viszont már valamivel izgalmasabbnak látszik. A Manchester City ugyanis biztosan kellően frusztrált a Stoke elleni hazai döntetlen miatt, ráadásul túl sok pihenő sem jutott Pep csapatának a Middlesborogh-ba történő látogatás előtt. Jövő héten szerdán pedig már Monacóban van jelenése a katalán mester fiainak - kétgólos előnnyel indulnak a kékek a BL-párharcban. A várható további BL-, és persze FA-kupa-terhelés miatt Guardiola valószínűleg elkerülné az újrajátszást a hosszabbítást.

besztlíg fa cup preview stanleykubrick king_aranarth Mark29 angol foci angol futball FA-kupa premier league

Az FA-kupa egyértelmű rangadója a hétfő esti "José homecoming 2.0". Igaz Mourinho valószínűleg szívesen elfelejtené az elsőt... Valljuk be, ezúttal sem a United az esélyes. A Chelsea egyhetes pihenőket nyom a mérkőzéseket között és ha az utolsó húsz méteren már háttal is futna 100 síkon, akkor is megnyerné a bajnokságot. A United ráadásul a maradék három sorozatból ezt kellene, hogy elengedje - még ha címvédő is. Ha ugyanis jövőre nincsen Bajnokok Ligája-szereplés és a csapatnak újra Európa második számú sorozatában kell bohóckodni, akkor alighanem nem lesz mindenki maradéktalanul elégedett az Old Traffordon. A mérkőzésen egyértelműen a Chelsea csapata az esélyesebb - ezzel pedig a négy között régen nem látott sztárparádé jönne össze az elmúlt évek meglepetéseit követően.

Middlesbrough - Manchester City, szombat 13:15, Sport2

Arsenal - Lincoln City, szombat 18:30, szombat, Sport2

Tottenham Hotspur - Millwall, vasárnap 15:00, Sport1

Chelsea - Manchester United, hétfő, 20:45, Sport1
 

Ezzel a kurta-furcsa bajnoki-kupa hétvégével vár minket az angol labdarúgás. A bajnoki meccsekről king_aranarth és Mark29 értekezett, a FA-kupa kitérő pedig Stanley billentyűzetéből származik. A videókat a Spíler TV-től kaptuk, a képeket a Daily Mail és a Sky Sports honlapja szolgáltatta. Tippjáték, fantasy, kommentek, szóval a szokásos!