angol foci Mark29 stanleykubrick preview day1

Szinte alig hiszed, hogy itt van? Még nem tudod hol fogod nézni? Kíváncsi vagy, hogy mire viszi Mourinho az Old Traffordon, Pep pedig az Etihadban? A Britannia idén sem fog lemaradni semmiről, és bár terveink szerint a blogos tartalmaink a jövőben exluzívabb, magazinos jellegű irányt vesznek majd, a Preview-t megtartjuk, hogy mindenki kedvére kiokoskodhassa magát az aktuális fordulóval kapcsolatban. Hajtás után elindul a Premier League 2016/2017-es évada!

 

Arsenal - Liverpool (vasárnap, 17:00, Spíler TV)

Egyértelműen a forduló kiemelkedő párosítása. A két csapat most már hosszú évek óta mindig a “majd jövőre” jeligével száll harcba minden fronton, de különösen a Premier League-ben. Wenger csapatánál ráadásul beállt a középhátvéd frász, miután Mertesacker után Gabriel is hosszú időre kiesett, de még Jenkinson is sérült. Arsene Wenger idén is láthatólag nehezen tudta megemészteni a különböző rekordösszegű igazolásokat és most is sok esetben a riválisokkal volt elfoglalva, pedig bizony lenne mit erősítenie saját gárdáján. A felkészülési találkozókon viszont az is látszik, hogy a francia továbbra sem fogja vissza magát, ha a fiatalok játszatásáról van szó. Így idén valószínűleg Iwobi és Akpom lehetnek az új felfedezettek. Az egész szezonban nagy kérdés lehet, hogy vajon Arsene Wenger meghosszabbítja-e a szezon végén lejáró szerződését és milyen utolsó hadjáratra készül, ha úgy alakulna dolog, hogy a francia feláll a padról.

A másik oldalon is egy hatalmas edzőjelenség ül, aki ugyanúgy szokja a Premier League légkörét, amennyire várhatóan például Conte vagy Guardiola is fogja. Klopp hozott két finálét, némi hitet és reményt Liverpoolba. A Vörösök ezen a nyáron sem finomkodtak az igazolásokkal és biztosan azzal a céllal szállnak a hajóra, hogy minimum a BL helyek egyikét összehozzák, ez pedig ebben a mezőnyben igen komoly siker lenne. Ráadásul Klopp alighanem valamelyik hazai trófeát is megcélozza majd, egy kupa ugyanis mindennél fontosabb lehet egy építkező csapatnál. A támadószekció megerősítése azonban kérdés, hogy mire lesz elég, ugyanis a védelem továbbra is kifogásolható, ráadásul a friss igazolás Karius kéztörése is óriási pech a Mersey-parton. Azt viszont biztosan elmondhatjuk, hogy szerencsések vagyunk, hogy már az első fordulóban előkerülnek az igazi nagyágyúk gladiátorharcai. 1-1

angol foci Mark29 stanleykubrick preview day1

Chelsea  - West Ham United (hétfő, 21:00, Spíler TV)

Conte négy (komolyan vehető) egészséges védővel fut neki ennek a mérkőzésnek, és egyelőre a szezonnak is. A Chelsea most éppen nem kifejezetten vonzó hely a világ elit futballistáinak, így valóban az olasz mesteren múlik, hogy mit tud kihozni a Fabregas, Oscar, Matic, William, Pedro ötösfogatból. Hazard az EB-n már mutatott életjeleket, így könnyen ráhárulhat a londoniak vezetése is az idén, ahogy nyilván Kanté leigazolása is egy kulcsfontosságú lépés volt egy égető probléma kiküszöbölésére. Bilic csapata némileg összerogyott a szezon végére, viszont az amúgy is erős keret csak még tovább erősödött: nehéz eldönteni, hogy Feguli, Töre vagy Ayew lehet jobb fogás. Az EB egyik nagy sztárja, Payet pedig bizony továbbra is a Kalapácsosok csapatát erősíti. Űrrangadót várunk, sok góllal, remek hétfő este lesz! 2-2

 angol foci Mark29 stanleykubrick preview day1

Everton - Tottenham Hotspur (szombat, 16:00, Spíler TV)

Nem mondjuk, hogy a hétvége legnagyobb rangadója, de az egyik legérdekesebb egészen biztosan. Sokan meglepődtek rajta, hogy Koeman lelécelt a Sotontól, de az Everton semmiképp nem visszalépés - ne feledjük, a tradicionális TOP 6 egyik tagjáról beszélünk - számára, és ezt az átigazolási szezon is bizonyítja. Stones elengedésére ilyen áron nem lehetett nemet mondani, az ő pótlására ráadásul egyelőre tökéletes választásnak tűnik a walesi Eb-hős, Ashley Williams. Rajta kívül a Tesco Value Kanté szerepéből kitörni kívánkozó Gueye is remek fogás lehet, és ha a liverpooliak meg tudják tartani a fél világ által körüludvarolt Lukakut, akkor igen patent kis csapatuk lesz a soron következő szezonban.

A Tottenham Hotspur ezzel szemben messze a legnagyobb kérdőjel a mezőnyben. A csapat kemény magja elejétől a végéig lenyomta a tavalyi szezont, sőt, a tervezett kezdőből kb. nyolcan (Lloris, Alderweireld, Verthongen, Rose, Dier, Walker, Kane, Alli) az Eb-n is kilencven perceket saraboltak. A nagy hajtás már a tavalyi szezon végén is durván bekérte az árát, és mivel a keret mélyítésére mindössze két ember igazoltak a londoniak (Wanyama, Janssen) ebben a felállásban simán benne van egy nagyobb visszaesés a tabellán. Ilyen körülmények között az Everton masszívan indítja a szezont és otthon tartja a három pontot, 2-1.

 angol foci Mark29 stanleykubrick preview day1

Bournemouth - Manchester United (vasárnap, 14:30, Spíler TV)

A Vörös Ördögök felkészülése közel sem sikerült zökkenőmentesre, de a Community Shield begyűjtése önbizalmat adhat Mourinho csapatának. Mindenképpen várható néhány változtatás a londoni CS döntőhöz képest, különösen ami a középpályát illeti. A Premier League küzdelmeiben először bemutatkozó Bailly vagy Ibrahimovic azonban jó eséllyel a kezdőben találhatja majd magát. Smalling viszont az első fordulóban biztosan eltiltott az FA Kupában összeszedett pirosa miatt, de Pogba bemutatkozására is várni kell, ugyanis Olaszországból magával hozott sárga lapoknak hála ő sem lehet ott Howe csapata ellen. A hétvégén pedig még az is könnyen megtörténhet, hogy az örmény Micky helyett Lingard kap majd helyet a kezdőben. A Bournemouth öt felkészülési mérkőzésen maradt veretlen a nyáron, az igazolásokkal pedig mindenképpen deklarálják a célt, ami elsősorban a bennmaradás, azaz a Ranieri-féle 40 pont. A hazaiak tavaly legyőzték a Manchester United csapatát otthon, ez azonban most igen kérdőjeles, de biztosan nem feltett kézzel megy ki a második Premier League szezonját kezdő Bournemouth. 1-2

 angol foci Mark29 stanleykubrick preview day1

Manchester City - Sunderland (szombat, 18:30, Spíler TV)

Guardiola bemutatkozása egyedi pillanat lesz a Premier League történetében. A spanyol menedzser stílusa alapvetően változtatta meg a futballról való elképzelésünket, és ez minden bizonnyal Angliában sem fog megváltozni. A bilikékek jól erősítettek, így elviekben nem jelenethet gondot számukra a Sunderland legyűrése, ugyanakkor Moyes sokat tanult a manchesteri kalandból és szemmel láthatóan igyekszik bebikázni a keretet augusztus végére - igaz, egyelőre leginkább tehetséges(nek látszó) fiatalokkal. Tűkön ülve várjuk, meglesz-e a 80%-os labdabirtoklás, mert enélkül idén még egy tükörsima győzelem sem fog semmit sem érni az Etihadban, 3-1.

 angol foci Mark29 stanleykubrick preview day1

Hull City - Leicester City (szombat, 13:30, Spíler Tv)

Stílusosan a bajnok nyitja meg az új szezont, méghozzá egy újonc, a purgatóriumi rájátszás győztesének vendégeként. A Rókák kerete viszonylag egyben maradt, ráadásul amekkora gyengülést a középpályán Kanté távozása jelenthet, a támadó szekcióban akkora erősítés lehet Musa érkezése. Mahrez egyelőre nem ment sehová, Schmeichel és Vardy pedig szerződést hosszabbított a klubbal. Múlt hét végén a Community Shielden ugyan vereséget szenvedtek, de ettől még ez a meccs országos kettesnek tűnik. Főleg, hogy a Hull City-nél elég nagy a felfordulás: Steve Bruce felmondott, és a keretből is olyan, ismertebb nevek távoztak, mint a klubbal négy évet lehúzó Sone Aluko (Fulham) vagy a playoff-döntőn győztes gólt szerző Mohamed Diamé (Newcastle). Nehéz szezon vár a Tigrisekre, és nem a rajton fogják megkönnyíteni a saját dolgukat. 0-3.

angol foci Mark29 stanleykubrick preview day1

Crystal Palace - West Bromwich Albion (szombat, 16:00)

Amilyen kiválóan kezdte a szezont tavaly a Crystal Palace, olyan gyatrán fejezte be, tavasszal még a kiesés miatt is kellett remegni néhány héten keresztül Londonban. A nyári felkészülésük ellenben jól sikerült, kilenc mérkőzésből hatot meg tudtak nyerni, köztük a Valencia ellenit is. A tavalyi csapatban a leggyengébb láncszem egyértelműen a kapus volt: Speronit nem szerette Alan Pardew, McCarthy-t még kevésbé, Hennessey pedig rengeteget bakizott. Erre a posztra érkezett az egész liga egyik legjobb igazolása, a francia válogatott Mandanda (ingyen), de a West Hamtól elcsábított védő, James Tomkins, valamint a kieső Newcastle-t elhagyó Andros Townsend is komoly erősítésnek számít. Távozott ugyanakkor a lejáró szerződésű Emmanuel Adebayor, a Newcastle-nek eladott Dwight Gayle, és az Everton felé kacsintgat Yannick Bolasie is - emiatt Alan Pardew valószínűleg próbál még erősíteni a kereten az átigazolási idpszak végéig, elsősorban támadófronton. A West Brom-nál eközben semmit extra nem történt a nyáron: ha nem lenne a Pulis Magic faktor, akkor tuti kiesőnek tippelnénk őket, így viszont simán kinézzük belőlük a bentmaradást. Stephane Sessegnon és Victor Anichebe szerződése is lejárt, és nem is kínáltak nekik újat, így ők elhagyták a klubot, az egyedüli érkező pedig egyelőre Matt Phillips a QPR-ből. Papíron jobb a Palace, és ez ki is fog jönni az első fordulóban, 3-1.

Southampton - Watford (szombat, 16:00)

Annak idején Ronald Koeman alól eladták a fél Southamptont. Most az új edző, Claude Puel mindössze két emberét veszítette el (Mané-Liverpool, Pellé-Kína), igaz, ők alapjaiban határozták meg a déliek játékát az elmúlt két szezonban. Érkezett Höjbjerg és Redmond, valamint McCarthy a kapuba, bár utóbbi alapvetően Forster mögé, a padra. A Watfordnál Walter Mazzarri eddig az egyik legkevesebb aktivitást mutatta az átigazolási piacon, igaz, a két fő célt, vagyis Deeney és Ighalo megtartását - előbbit a bajnoki címvédő Leicester csábította 30 millióért, utóbbinak Kínából voltak ajánlata, mégis hosszabbított 2021-ig - simán teljesítette. Bűnrossz, idény eleji 0-0-át látunk a varázsgömbünkben.

angol foci Mark29 stanleykubrick preview day1

Middlesbrough - Stoke City (szombat, 16:00)

Az újonc Boro eddig papíron nagyon jól erősített: a kapuba érkezett Víctor Valdés és Brad Guzan, (annak ellenére, hogy elvileg a tavaly az összes bajnokin védő Dimitrosz Konsztantopulosz személyében volt kapusa Aitor Karankanak),a Valenciatól kölcsönvett Alvaro Negrado, és az Ajaxtól vásárolt Viktor Fischer. Ők ketten, valamint Jordan Rhodes és Gastón Ramirez garantálják, hogy a Middlesbrough támadó játéka kellemes perceket okozzon ebben a szezonban. Természetesen újra a PL-ben láthatjuk Stuart Downingot is, aki egy évvel ezelőtt tért haza a nevelőegyesületébe. A Stoke City ezen a nyáron eddig egy nagy üzletet hozott tető alá, amikor megszerezték Joe Allent. Mark Hughes csapata évről évre egyre jobb és eredményesebb játékkal rukkol elő. Elképzelhető, hogy idén megcélozzák a TOP 6-ot? A Premier League-be hét év után visszatérő Middlesbrough otthonában nem lesz könnyű dolguk, de az az egy pont sem rossz kezdésnek, amit mi látunk érkezni ezen a meccsen, 1-1. 

Burnley - Swansea City (szombat, 16:00)

A Championship bajnoka egy év kihagyás után tér vissza a Premier League világába. Sean Dyche maradhatott a csapat élén a tavalyi kiesés ellenére, és azonnali visszajutással hálálta meg a bizalmat. A bajnoki címhez nagyban hozzájáruló Joey Bartontól megvált a klub, de a tavalyi év hősei közül maradt az egykori Fradi játékos Matthew Lowton, a Manchester United-nevelés Michael Keane, és az éppen a tavalyi másodosztályban 25 találattal gólkirályi címig jutó Andre Gray is - érkezési oldalon ugyanakkor mindössze a Liverpooltól elhappolt Joe Flanagant tudja felmutatni a klub.

A Swansea ellenben bajban van. Távozott az Eb-döntőben győztes gólt szerző Éder, valamint Bafétimbi Gomis, Andrew Ayew és a kapitány, Ashley Williams is. Hiába érkezett Fernando Llorrente és Borja Bastón, valamint hosszabbított szerződést Gylfi Sigurdsson, eddig vékonynak tűnik a keret -  vagy talán a nyáron érkezett új amerikai tulajdonos tartogat még egy-két pozitív meglepetést is? A nyitófordulóban mindenesetre az újonc örülhet, 3-1.

A bejegyzést stanleykubrick és Mark29 követte el.

angol foci Mark29 stanleykubrick preview day1