preview newsee liverpool manchester city hart mignolet clean sheet

Hiába a magyar csapat EB-kvalifikációja és a harminc év keserűségét elfelejtető dínom-dánom, a kéthetes válogatott szünet rendesen próbára teszi a Premier League-n nevelkedett hazai szurkolókat is. Mi sem vagyunk ezzel másképp, kiéhezve várjuk, hogy újra angol földön pattogjon a labda, és szombat délután újfent belecsapjanak a lecsóba a futball őshazájában. Végre vége a nyálcsorgatásnak, a PL-expressz a 13. fordulóban ManCity-Liverpool és Spurs-WHU derbikkel robog tovább, de Londonban nem csak a White Hart Lane-re irányul majd figyelem, hiszen a nemzetközi kupaporondért vívott párharc mellett egy kiesési élet-halál rangadót is vívnak majd a fővárosban: a Chelsea a Norwichot fogadja. Hajtás után szokásunkhoz híven a forduló meccsével, a csemegéznivalókkal, tippekkel és fontos linkekkel harangozunk be.

 

A hét meccse ∙ Manchester City - Liverpool (szombat, 18 óra 30 perc, DigiSport1)

Manchester kontra Liverpool, parázs ütközet, még akkor is, ha nem a két város vörös fele csap össze egymással. A listavezető City a forduló mérkőzésén a 10. helyen, ám mindössze 4 pontra az ötödik pozíciótól tanyázó Liverpoolt fogadja majd az Etihad Stadionban. Egyik csapat sem várhatja kényelmesen a szombat estét, miután a hazaiak a válogatott pauza előtt két pontot hagytak Birminghamben a sereghajtó Aston Villa otthonában, így az Arsenal, Leicester, ManUnited trió mindössze kétpontos hátrányban, picit elszakadva a mezőny többi tagjától lohol Pellegrini együttese után. Manchesteri (mármint citys) szempontból öröm az ürömben, hogy a múltkori blamát nem tudta kihasználni a Wenger banda az észak-londoni derbin, így továbbra is a tabella tetejéről nézhetnek le a szigetekre. Ha nem a Cityről beszélnénk, még azt is gondolhatnánk, a fent említett hármas csak egy jó nyúlként tekint a listavezetőre, akit korai lenne még megelőzni, de persze ez badarság, az Ágyúsok közel sem ezért nem húzták be a Tottenham elleni rangadót. A newsee szerepét ebben a megközelítésben sokkal inkább a Leicesterre lehetne ráaggatni, hiszen Vardyék remekül húzzák magukkal a mezőnyt, már akit lehet. Persze adódik a kérdés, megéri-e sokáig az élbolyban futni hagyni őket, mert láttunk mi már fűben newsee-t (másodszor is nagyon szar volt, ezer bocs, leállok), és előfordult már, hogy későn kapcsoltak, akiknek kellett volna.

Jól kirajzolódik, a City kapcsán elég csak az üldözőkről beszélnünk, a bajnokság egyik legagilisabb csapataként, a legtöbb gólt szerezve Manuék az idény egyik, ha nem a legnagyobb aranyvárományosai. Még úgy is, hogy a szünet előtti utolsó három bajnoki meccsükön „csak” öt pontot gyűjtöttek, és furcsa mód a három találkozót mindössze 2:1-es gólkülönbséggel abszolválták. Naná, Agüero hiányát még a Toure, Sterling, De Bruyne, Bony fémjelezte kvartett is megérezte, bár tegyük hozzá, a kupaküzdelmeken azért kinyitották a gólcsapot, ott három meccsen 10-et is hintettek az argentin nélkül. Agüero játékára szombaton már van esély, ahogy a sérülésből kilábaló Zabaletáéra és Silváéra is. Kompany és Bony könnyebb sérülésekkel bajlódnak, Nasri pedig hosszú hónapokra kidőlt, így rájuk nem számíthat majd a csapat összeállításánál Pellegrini.

Liverpooli oldalon már sokkal árnyaltabb a kép, mint olajoséknál. A legnagyobb gondot közel sem az okozza, hogy a válogatott szünet előtt Klopp elszenvedte első vereségét az együttessel (egy már-már a brendani időkre hajazó meddő támadófocit prezentálva a nagyérdeműnek a Palace ellen), hanem az, hogy a kéthetes pihenő alatt vajmi kevés játékosára számíthatott a német szakember. A nemzeti kötelezettségek mellett hatalmas problémát jelentenek a sérülések is a Mersey partján, a héten volt olyan nap, amikor 8 (nyolc, azaz nyolc!) felnőtt játékos tudott csak Melwoodban edzésre jelentkezni. Köztük volt az a José Enrique is (valaki emlékszik még erre a csávóra?), aki utoljára 2015 januárjában lépett pályára PL találkozón, de úgy alapból, az elmúlt két és fél szezonban csak 12-szer lehetett őt harcba küldeni. Kedd óta teljes értékű munkát végez - dobpergés - Daniel Sturridge is, aki az elmúlt 47 bajnokiból mindössze hármat tudott végigjátszani, legutóbb egy edzésen összeszedett sérülés miatt került partvonalon túlra. Klopp és a csatár is egyetértenek abban, hogy látszólag majd kicsattan az egészségtől Sturridge, ám a keretbe történő nevezéséről majd csak a meccs napján dönt a szakmai stáb.

A két visszatérő mellett ódákat inkább a maródiakról lehetne zengeni. A Kristálypalota ellen kidőlt a védelemből az a Sakho, aki gyakori hajmeresztő mozgása ellenére is toronymagas vezére a liverpooli védelemnek, így kiválása érzékeny veszteség lehet a Vörösöknek. Hiányában Skrtel párja a Liverpool szurkolók rémálma az egyetlen egészséges belső védő, Lovren lesz majd. Ibe és Milner sincsenek 100%-os állapotban, játékuk Sturridge-hoz hasonlóan a meccs előtti órákban válik majd véglegessé. Közel járnak a visszatéréshez, de hétvégén még biztosan nem játszhat Henderson, Rossiter és Flanagan sem, míg a hetek óta (és még alsó hangon fél évig) harcképtelen Ings és Gomez szintén csak a tévéből szurkolhatnak majd a csapattársaknak.

preview newsee liverpool manchester city hart mignolet clean sheet

A várható kezdőcsapatok

A találkozó külön pikantériáját Raheem Sterling személye adja. A fiatal szélső nagy porvihar közepette zsákszámnyi kincsért költözött át Liverpoolból Manchesterbe a nyáron, ahol az elmúlt időszakban egyre jobb formába lendült. Az uborkaszezon bizniszáradata Milner ellentétes irányú átigazolását is magába foglalta, a Liverpool érzelmű szurkolók pedig azzal nyugtatták magukat, ár-érték arányban sokkal jobban jártak a „cserével”, Sterling órási flop lesz a City számára. Egyelőre nincs igazuk, Sterling csapata második legeredményesebb játékosa, meglepően gyorsan és jól illeszkedett be a City gépezetébe. Vele ellentétben Milner játéka hagy némi kívánnivalót maga után, legalábbis a felkészülési mérkőzéseken mutatott remek szereplést egyelőre nem sikerült állandósítania a Henderson hiányában közben csapatkapitánnyá avanzsáló középpályásnak. Így hát külön fájó lesz a hazaiak babakék mezében szaladgáló Sterlinghez jó pofát vágni majd a vendég szurkolóknak, akik talán abban bíznak, Skrtel majd szépen helyre teszi a kollégát…

preview newsee liverpool manchester city hart mignolet clean sheet

A forduló meccsének alakulásában hatalmas szerepe lesz a kapusoknak is. Ha úgy tetszik, Hart és Mignolet külön csatát vívnak egymással 2015-ben, ugyanis ők ketten azok, akik a legtöbb clean sheet-tel rendelkeznek ebben a naptári évben (apró megjegyzés, de mondjuk ez a clean sheet pont olyan, mint a bikini… sok mindent megmutat, de a lényeget eltakarja… Reina is nagy király volt ezek gyűjtögetésében, de a focit még mindig gólra játsszák, és többre megyünk 5 darab 3:2-es győzelemmel, mint 5 darab 0:0-val…)A belga az idei szezonban négyszer húzta le a rolót, így összesen már 13-nál tart, az angol portás pedig 7 tavaszi és 7 őszi nullázással összesen 14-szer hagyta kopaszon az ellenfelet. Kettejük közül alighanem Minyonnak lesz majd több dolga szombat este, a legtöbb rúgott gól mellé a legtöbb kaput találó lövést is a City szákolta be az idei szezonban, így aligha fog a kapufa tövébe lecsücsülve kávézgatni Bogdán Ádám elsőszámú konkurenciája. Azért Hartnak is figyelni kell, a remek formában futballozó Coutinho könnyen borsot törhet az orra alá, ahogy tette azt a tavaszi, anfieldi meccsen is. Akkor két bombagóllal (a másikat Henderson rúgta, az asszisztot mindkétszer Sterling jegyezte…) a Pool győzött 2:1-re, ám idegenben ennél jóval kevesebb sikerélmény szokott jutni a Liverpoolnak. Legutóbb 2012-ben a Ligakupa elődöntőjében sikerült egy Gerrard büntetővel győzniük, bajnoki mérkőzésen pedig utoljára 2008-ban diadalmaskodott a Pool.

Szögezzük le, a papírforma előzetesen a Manchester City győzelmét mutatja. A tabellán elfoglalt helyezés és a hazai pálya előnye is Pellegrini csapata mellett szól, még akkor is, ha a legutóbbi két válogatott szünet közt a Liverpool is mindössze egyetlen alkalommal szenvedett vereséget. Klopp viszont még sosem kapott ki a Citytől és Pellegrinitől, azonban fontos megjegyezni, hogy a Mersey partiaknak nem szokott kijönni a lépés az UEFA játéknapok után, a legutóbbi hat ilyen meccsükből csak 1-et tudtak megnyerni (azt is csak két öngóllal, még tavaly, a QPR ellen), és az utolsó Spurs elleni 0:0 mellett négy komolyabb vereséget (ManUnited 1:3, Arsenal 1:4, Palace 1:3, Aston Villa 0:1) könyvelhettek el.

Hogy most mi lesz a forgatókönyv? Bármi megtörténhet! Én a magam részéről egy izgalmas, fordulatos mérkőzést, és négygólos pontosztozkodást várok. Tipp: 2:2.

A találkozó 18 óra 30 perckor kezdődik, a DigiSport1 élőben közvetíti! (Közérdekű megjegyzés, aki valamilyen vendéglátóegységben szeretné megtekinteni a mérkőzést, nem árt, ha előtte asztalt és tévét/kivetítőt foglal, ugyanis negyedórával előtte valami elklászikó is kezdődik Spanyolföldön, és nem árt egy ilyen kocsmai csatában hendikeppel indulni ;) )

preview newsee liverpool manchester city hart mignolet clean sheet

What’s on? Avagy a forduló többi meccse, ezekből mazsolázhatunk

Watford - Manchester United (szombat, 13 óra 45 perc, DigiSport1)

A forduló nyitómeccsén a meglepetésre masszív középcsapatként muzsikáló Watford a top4-es helyek valamelyikére pályázó Vörös Ördögöket fogadja. A vendégeknek közel sem lesz egyszerű dolga, Flores csapata hazai pályán mindenképp a pontszerzés reményében lép majd pályára. A Watford mintaszerű 4 - 4 - 4 -es mutatóval, hajszál híján nullás gólkülönbséggel (-1-es nekik) vitézkedik a bajnokságban, legyőzni csak a három dobogós csapat és a Palace tudta őket. Ennek ellenére a Unitednek nem lehet más célja, mint mindhárom pontot bezsebelni, még akkor is, ha sem Rooneyra, sem Martialra nem számíthat Louis van Gaal. A másik oldalon 7 gólos Ighalo egészséges, de az ő személye ide, vagy oda, nagy nehezen a vendégek örülhetnek, 0:1.

Chelsea - Norwich (szombat, 16 óra)

A rövid bevezetőben elejtett ízetlen tréfa közel sem tréfa, a Stamford Bridge-en a 16. Chelsea a 15. Norwichot fogadja. Mindkét gárda pocsék formát mutat, utolsó öt mérkőzésükből csak 1-et nyertek meg, a Norwich épp a válogatott szünet előtti utolsó, Swansea ellenit. Mourinhóék ezzel ellentétben már három meccse képtelenek pontot szerezni, és bár egyelőre csak a trollkodó ellendrukkereknek hízik a mája, lassan el kellene gondolkozni a felzárkózás kivitelezésének alternatíváin. Ennek megkezdésére kiváló alkalom lehet a Kanárik elleni találkozó, amit érzésem szerint meglepően simán rántanak majd be a Kékek. 3:1.

preview newsee liverpool manchester city hart mignolet clean sheet

Everton - Aston Villa (szombat, 16 óra)

Rémi Garde talán könnyebb első idegenbeli meccsről álmodott, de hát ezt dobta a gép, a tökutolsó birminghamiek a mindeddig 17 pontot gyűjtő Evertonhoz látogatnak. A francia menedzser bemutatkozása nem sikerült rosszul, hazai pályán jókora mázlival 0:0-s döntetlent játszottak a Manchester Cityvel, nagy kérdés, két hét alatt mennyit sikerült tenni azért, hogy a Goodisonban már esetleg a szerencsét nélkülözve is hasonlóan bravúros eredmény szülessen. Kemény dió lesz, hiszen a hazaiakat mindössze a City, United, Arsenal trió tudta két vállra fektetni, és a Villa is behódol majd Lukakuék hengerének. 3:0.

Newcastle - Leicester (szombat, 16 óra)

Vardy! Igen, vagy nem? Ez a kérdés. A zsinórban 9 meccsen eredményes angol csatár a Newcastle otthonában állíthatja be Van Nistelrooy 10 találkozóból álló rekordját, mindössze annyi a feladata, hogy beveszi a 17. helyen szerénykedő Szarkák kapuját. Ranieri együttese (jó nyusziként) dobogós, sőt, a második legtöbb gólt rámolták be az idényben (már 25-nél tartanak), és látva az elmúlt hetek teljesítményét, most szombaton sem kellene, hogy gondot okozzon a győzelem. Hiába Wijnaldum, a Mahrez-Vardy duó jelenleg többet ér, a Leicester ha nem is magabiztosan, de győzni fog. Vardy góllal. 1:2.

preview newsee liverpool manchester city hart mignolet clean sheet

Southampton - Stoke (szombat, 16 óra)

Két viszonylag jó formában lévő csapat találkozik majd a St. Mary’s-ben, hiszen a hazaiak szeptember eleje óta mindössze egy ManUnited elleni vereséget könyvelhettek el, utolsó 8 meccsükből ráadásul hatot megnyertek, nem csoda hát, hogy Koemanék csak 4 ponttal vannak lemaradva a BL-selejtezőt érő helyezésről. A Stoke egy gyengécske rajt után ébredezik, legutóbbi 5 bajnokijukon 10 pontot szereztek, a válogatott szünet előtt ráadásul ők is belerúgtak egyet a földön heverő Chelsea-be, Arnautovic góljával győzték le őket 1:0-ra. Az önbizalomnak biztosan jót tett a siker, de a lendületet alighanem megtöri a két hetes intervallum, a Soton így az összes pontot megtartja magának. 2:1.

West Brom - Arsenal (szombat, 16 óra, DigiSport1)

Első ránézésre fix 2-es, még talán másodikra is, hiszen a 2. helyen álló Arsenal az alsóházi West Brom együtteséhez látogat. Az Ágyúsok imponáló sorozatot tudnak maguk mögött, szeptember közepe óta nem kaptak ki a bajnokságban, igaz, ennek a menetelésnek az egyéb kupaküzdelmek itták meg a levét. A BL már jócskán kicsúszott a kezükből, az utolsó szalmaszálat azonban még kedden megragadhatják Wengerék, így adódik a kérdés, vajon mennyire lesz teher ez a bajnoki számukra. Látva az eddigi tendenciát, inkább a bajnokságra koncentrálnak Sanchezék, így pedig a WBA sem kellene, hogy akadályt okozzon. 1:3.  

preview newsee liverpool manchester city hart mignolet clean sheet

Swansea - Bournemouth (szombat, 16 óra)

A Swansea az inverz Stoke, már ami a bajnoki szereplést illeti. Gary Monk együttese egy egészen jó szezonkezdet után leszállóágban van, utolsó négy meccsükön csak a Villát győzték le, míg a Stoke, az Arsenal és a Norwich ellen is vesztesen (ráadásul rúgott gól nélkül) hagyták el a gyepet. Ennél is halványabb teljesítményt nyújt a B’mouth, akik a kieső helyről, zsinórban négy vereséggel a hátuk mögött utaznak Walesbe, a pontszerzés reményében. Persze, a remény hal meg utoljára, de kár bizakodni, a Swansea magára talál, és 2:0-ra győz.

Tottenham - West Ham (vasárnap, 17 óra, DigiSport2)

Kétségkívül a vasárnap meccsét játssza egymással a Spurs és a WHU, és nem csak azért, mert ezt az egy összecsapást rendezik ezen a napon… a tabellára kukkantva könnyen kiálthatnánk ki a londoni derbit a forduló meccsének is, hiszen mindkét csapat 21 pontot gyűjtve üldözi az élmezőnyt, ráadásul az elmúlt hetek eredményeit sem érheti szó egyik oldalon sem. A vendégek nagy skalpvadászok, mindannyian kívülről fújjuk, hogy pocsékolták meg a City, Arsenal, Palace, Pool, Chelsea tandemet, ugyanakkor ne felejtsük el, hogy az effektíve kicsik ellen általában akadozik a gépezet. A Spurs inkább az első halmaz, de Bilic bicskája ebbe picit beletörik, 2:2-es döntetlen lesz a vége.

preview newsee liverpool manchester city hart mignolet clean sheet

Crystal Palace - Sunderland (hétfő, 21 óra, DigiSport1)

A 13. forduló zárómeccsét ezúttal is hétfő este izgulhatjuk végig, már ha leülünk megnézni a Sunderland Palace elleni vendégjátékát. A hazaiak egy liverpooli győzelemmel köszörülték ki hárommeccses nyeretlenségi szériájukat a szünet előtt, csak hogy jó szájízzel lehessen szusszanni egyet, a vendégeknél viszont ég a ház (vagy csak a szokásos tavaszi hadjáratra pihennek?), 6 pontot gyűjtve utolsó előtti helyen állnak Allerdycék. Az edzőváltás sem hozta meg egyelőre az áttörést, a menetrendszerinti Newcastle verés kivételével még nem fogott pontot BigSam, a Crystal Palace pedig nem lesz jó házigazda, Pardew-ék sem szánják majd meg őket, és 2:0-ra diadalmaskodnak.  

Babonák jönnek és mennek, egy biztos, a 13. fordulót rendezik a hétvégén kedvenc bajnokságunkban. Vajon mely csapatoknak hoz szerencsét ez a kör? És közületek kinek? Tippeljetek, és a fantasy csapatotokról se feledkezzetek meg!