Újra hétvége, újra Premier League! Az előttünk álló fordulóban nagy utazásokat és egy klasszikus londoni derbit is láthatunk. A múlt héten a meglepetés eredmények elmaradtak. A tabella első felében lévő csapatok nagyrészt nyertek, míg a 12. helytől lefelé a Stoke és a Newcastke egymás elleni döntetlenjén kívül nem volt pontszerzés, azaz az alsóházban mindenki kikapott. Ennek ellenére még csak a bajnokság egyharmadánál (se) járunk, úgyhogy nem kell temetni senkit sem. Persze néhány klub szurkolói már elkezdhetnek komolyan aggódni.

A jövő évi Európa Bajnokság pótselejtezői miatt a forduló után két hét kihagyás következik, és ilyenkor senkinek sem mindegy, hogy milyen eredménnyel kezdi meg a szünetet. Hajtás után a már megszokott módon jön a hét meccse és a többiek.

 

A hét meccse

Arsenal – Tottenham Hotspur (vasárnap, 17:00, DigiSport 1)

Fő meccsnek az észak-londoni derbit választottuk. Elnézve a forduló többi párosítását, ez nem is lehetett kérdés. A két csapat szurkolói kevés dologban értenek egyet, abban viszont mindenképpen, hogy a saját klubjuk, és a Premier League egyik szuperrangadója ez az összecsapás. Eddig 181 alkalommal találkoztak, és kirívóan az Arsenal felé billen a mérleg nyelve. 78 mérkőzést nyertek az Ágyúsok, 48 találkozó végződött döntetlenre, míg 55 alkalommal a Spurs tudott győzni. Az Arsenal dominanciája a közelmúltban csúcsosodott ki igazán. A Premier League érában megrendezett 46 meccsből 18 győzelmet zsebeltek be. Emellett van még 19 döntetlen, és mindössze 9 Tottenham siker. Ezek után már nem is meglepő, hogy az eddigi 22 PL szezonból 20 alkalommal is az Arsenal végzett előrébb a tabellán.

"Mindig az árnyékunkban" - A két csapat párharcában az Arsenal áll jobban, amit ahol csak lehet, a Tottenham szurkolók orra alá dörgölnek.

Még mielőtt "rivalry" poszt szaga lenne a beharangozónak, (természetesen a későbbiekben megérhet ez a párharc egy önálló cikket) rátérek a konkrét hétvégi meccsre is. Annyit viszont még mindenképpen megemlítenék, hogy a statisztikák szerint valószínűleg nem egy "nullnull" várható vasárnap. A PL-ben eddig 46 meccsen 131 gólt szereztek, ami egy baráti 2,8-as átlag. Ehhez a gólterméshez tartották is magukat a csapatok az elmúlt meccseiken.

Az Arsenal előbb 3:0-ra verte Walesben a Swansea-t, utána viszont kapott egy csúnya pofont Münchenben. Miután a Bayern 5:1-re bezacskózta Wengeréket, a továbbjutás kicsúszott a saját kezükből. Amellett, hogy mindkét hátralévő meccsüket meg kell nyerniük (az Olympiakos ellenit legalább két góllal), fontos lenne az is, hogy a Bayern is verje a görögöket. Az eddig rutinból elért BL nyolcaddöntő tehát elúszni látszik, viszont a bajnokságban remek formában vannak a zsinórban megnyert öt meccsükkel. Hogy sok a sérült, az nem meglepő, viszont egy derbin akár meghatározó is lehet. Koscielny talán felépül vasárnapra, viszont Bellerin, Oxlade-Chamberlain és Ramsey még minimum két hetet kihagy. A felsoroltak közül a fiatal spanyol hátvéd hiánya pedig azt jelenti, hogy az a Mathieu Debuchy játszhat a védelem jobb oldalán, akinek a Sheffield Wednesday szélsők semlegesítése is gondot jelentett.

Csúnyán besült az ágyú a hét közben

A Tottenham ellenben az elmúlt két meccsét egyaránt megnyerte és az "elvárt" gólátlagot ők is simán hozták. Előbb hétfő este verték 3:1-re a teljesen fogalmatlan Aston Villa-t, majd csütörtökön 2:1-re az Anderlechtet. Elvileg tehát a Spurs van jobb formában, viszont amit én láttam mindkét említett meccsük második félidejét, és személy szerint nem voltam elájulva tőlük. A Villa ellen hazai pályán sikerült magukra húzni a PL legnagyobb válságban lévő csapatát úgy, hogy a végén nagyon rezgett a léc. Harry Kane 93. percben szerzett góljáig simán benne volt, hogy elhoznak egy pontot a birminghamiek. Az Anderlecht ellen pedig, szintén a White Hart Lane-en, a bekapott góljuknál az ólom lábú védők még csak meg sem tudtak fordulni, amikor kilépett közülük a belga csatár. Persze egy több fronton érdekelt, hosszú idényt játszó csapat esetében az egyik legfontosabb tulajdonság, hogy rossz játékkal is tudjanak meccseket nyerni, vagy legalább pontokat szerezni. A Tottenham az utolsó két meccsén pontosan ezt tette, és eleve az elmúlt öt bajnokin elért három győzelem és két döntetlen is bizonyítja, hogy van tartása Pochettinoéknak.

Kane újra formában

Abszolút pártatlanként számomra ez egy megtippelhetetlen mérkőzés, mert alapesetben az Arsenal az erősebb, a pillanatnyi forma viszont inkább a Tottenham-nek kedvez. Éppen ezért legyen egy jó kis gólgazdag 2:2.

A többiek

AFC Bournemouth – Newcastle United (szombat, 13:45, DigiSport 3)

A hétvége leghosszabb kirándulása előtt a Newcastle áll. A Szarkák észak-keletről dél felé veszik az irányt, és röpke 579 km megtétele után meg is érkeznek Bournemouthba.  Mindkét csapat számára a legnagyobb gondot a sérülések jelentik. Az egyetlen tabella, amit évek óta a Newcastle vezet az, ahol a harcképtelen játékosok szerepelnek. Jelenleg 12 név van ezen a listán, köztük a három kapus, emiatt a héten több alkalommal is felmerült Victor Valdez és Julian Speroni neve, mint esetleges „emergency loanie”.  A déliek 7 sérülttel a harmadik helyen vannak az említett tabellán, náluk a legnagyobb gond, hogy Wilson (6 hónap), Mings (10 hónap) és Gradel (5 hónap)személyében három fontos láncszem szezonja ment már a kukába. A forduló nyitómeccse egy kiesési alsóházi rangadó, ahol a hazai pályán kívül minden a Newcastle mellett szól. Ha szenvedve is, de 1-2.

Szép kirándulás

Manchester United – West Bromwich Albion (szombat, 16:00, DigiSport 1)

A WBA nincs könnyű helyzetben. Ledarálta a Ranieri  Mahrez-Vardy gépezet a múlt héten, és most sem jobbak a kilátásaik. Vigyázniuk kell, mert hiába távolodtak el októberben a kieső zónától, pár vereség, és megint a vonal közelében találják magukat. A másik oldalon a United igaz, hogy csak egy pontot szerzett a Palace otthonában, viszont a hét közben Rooney fejesével le tudták győzni a CSZKA Moszkvát a BL-ben, és ezzel a csoportjuk élére kerültek. Lajosék tehát az esélyesek, a WBA csak abba kapaszkodhat, hogy az elmúlt két látogatásuk során egyaránt győzelemmel távoztak az Old Traffordról. Most nem fognak. 2-1  

Leicester City – Watford (szombat, 16:00)

„Ez már Ranieri csapata”, hangzik el mostanában az összefoglalók során. Én viszont ezt a kolbászt továbbra sem eszem meg. Jövőre lesz 30 éve, hogy a jó öreg Claudio először kispadra ült. Nekem senki nem tudja megmagyarázni, hogy valaki 29 évig egy kókler volt (az sem véletlen, hogy 16 csapatnál dolgozott ez idő alatt), és most, 64 évesen beért, kiforrt, megvilágosodott stb. Van egy jó középcsapata. Minden játékosa a tudása 90 %-át hozza, 2-3 ember pedig 110 %-on pörög. A thaiföldi tulajdonos talicskával tolja a fontot a klubba, így aztán baráti, nyugodt légkör van a csapat körül. Ennyitől viszont a Leicester még nem lesz TOP csapat. Természetesen a hétvégén azért ők az esélyesek, mert a másik oldalon is hízik a lufi. A Watford magabiztos játékkal, másodikként jutott fel tavaly a másodosztályból, erre nyáron hoztak egy új edzőt, és 12 új játékost. Egyelőre a 11 meccsen 4-3-3-as statisztikájukkal úgy tűnik, hogy jól jöttek ki a zűrzavarból, de továbbra is a 15-20. hely valamelyikére várom őket májusra. 3-1  

Norwich City – Swansea City (szombat, 16:00)

Kelet vs. nyugat. A hattyúk 498 kilométert repülve keresztbe átszelik az országot, hogy pontokat hozzanak el a Kanáriktól. Jók az esélyeik, mert a liga második legrosszabb formájában lévő csapat a Norwich. Az utolsó négy meccsüket zsinórban elveszítették, igaz háromszor csak minimális különbséggel. A Swansea viszont totálisan kiszámíthatatlan. Az utóbbi öt meccsükön három vereség, köztük egy-egy győzelem és döntetlen. Mindkét félnek ideális esély, hogy megrázzák magukat, ebből lesz az erőlködés. 1-1

Sunderland – Southampton (szombat, 16:00)

Végül az utolsó nagy utazás a fordulóban. Volt már északról délre, majd nyugatról keletre, most pedig délről túrázik a Southampton egy laza 521 kilométeres úton a Stadium of Lightba. A Fekete Macskák zsinórban hatodszor is (mondhatni szokás szerint) hozták a Newcastle elleni derbit két hete, aminek annyira örültek, hogy az Everton elleni meccs előtt a vendég szektor tagjai „hatosokat” mutogattak a kamerába. Az Everton játékosok valószínűleg félreértették a dolgot, mindenesetre gurítottak egy hatost a Sunderlandnek. Ahogy a meccs után Alan Shearer tweetelte: "egyik héten zsinórban hat, a másik héten a hálódban hat. Ez a foci!" A Szentek magabiztos középcsapatként érkeznek, minimum egy döntetlenért. Idén még csak kétszer kaptak ki, inkább az öt X miatt csak hetedikek. Ha Koemanék EL-t akarnak jövőre, akkor az ilyen meccseket hozniuk kell.  Gyömöszölős 0-1

A bűvös hatos: előbb zsinórban hat, aztán a 90 perc alatt...
A sunderlandi "bűvös hatos". Egyik héten zsinórban hat, a következőn meg a hálóban hat...

West Ham United – Everton (szombat, 16:00)

Ha korábban kiszámíthatatlan csapatként jellemeztem a Swanseat, akkor mit írjak a West Hamről? Az idei „Robin Hood” csapat az oroszlánbarlangokból elhozza a 3 pontokat, miközben kiesik az EL-ből, a Ligakupából, és kikap a bajnokságban olyan együttesektől, mint a Bournemouth, vagy legutóbb a Watford. Most a papíron hasonló játékerőt képviselő Evertont fogadják, akik egy 6:2-es győzelem után magabiztosan érkeznek az Upton Parkba.  Gólgazdag meccsen 2-2

Stoke City – Chelsea (szombat, 18:30, DigiSport 1)

Megfázik-e José egy hideg, esős kora estén a Britanniaban? Szerintem nem, és nem csak azért, mert az eltiltását töltő portugál manager a szélvédett VIP páholyból nézi a találkozót. A BL-ben sikerült bezsebelnie a Chelsea-nek a 3 pontot, így két körrel a vége előtt az első és a harmadik hely között bárhol végezhetnek még a csoportban. Már eleve ez a hétközi siker javíthat a játékosok önbizalmán, meg aztán ez a Stoke sem olyan masszív csapat, mint a tavalyi volt. Igaz, hogy volt zsinórban 3 győzelmük, de előtte is és azóta is nagyon hullámzóak voltak. A védelem (az élen Jack Butland kapussal) viszonylag még jól is teljesít, de a támadásért felelős játékosok nincsenek formában. Hiába tűnik úgy, hogy a Chelsea-ben csak Ramires és Willian akar focizni, elhozzák mind a három pontot. 0-1

Lehet, hogy vannak gondok az öltözőben, de nem Williannel

Aston Villa – Manchester City (vasárnap, 14:30, DigiSport 3)

Remi Garde tavaly tavasszal ott volt pár Newcastle meccsen, meg is szellőztették, hogy ő lehet az új edző. Valószínűleg azonban a felek álláspontjai nem egyeztek, mert az üzlet nem jött össze. A fiatal francia szakember mégis a PL-ben kötött ki, az utóbbi hét(!) meccsét zsinórban elbukó Aston Villa kispadján. A Tottenham elleni vereséget már a lelátóról nézte, most pedig hazai pályán, a City ellen teljes jogú managerként irányíthatja a csapatot. Nehezebb első meccset nem nagyon kaphatott volna. A City úgy tűnik átvészeli Agüero hiányát: októberben semmilyen fronton nem kaptak ki, sőt a városi rangadó kivételével mind a hat meccsüket megnyerték. Ami „szokatlan”, hogy ebben benne vannak a BL találkozók is, ahol vezetik a csoportjukat. Nem ez a meccs lesz az, ahol Remi Garde elkezdi megmenteni a Villat. 1-3

Liverpool – Crystal Palace (vasárnap, 17:00)

Ha már szó volt eddig a nagy utazókról, akkor a Pool-t is meg kell említeni. Igaz ugyan, hogy otthon játszanak, viszont hét közben oda-vissza több mint 8 ezer kilométert repültek a Rubin Kazany elleni Európa Liga meccs miatt. Megérte, mert három döntetlen után ezúttal győztesen jöttek le a gyepről a Vörösök. A Palace többet pihenhetett ugyan, de ettől még nem lépnek elő esélyessé. A Puncheon-Bolasie-Cabaye trió 100 %-os formája kellene, hogy győzni tudjanak az Anfielden. Legutóbb 0:0-át játszottak a Manchester United ellen, és 5 győzelem, valamint 5 vereség után ez volt az első döntetlenjük. Most fog negatív irányba billenni a mérlegük, Klopp ugyanis megszerzi az első Premier League-győzelmét a Kop előtt. 3-1


Ennyi vár ránk a következő két napban. Tippeljetek, ne hanyagoljátok a Fantasy-t, és főleg jöhetnek  a kommentek.