A Boxing Day egy elég ősi időkig visszamenő tradíció alapvetően Nagy-Britanniában, amelynek bizonyos elemeiről még ma is sokat vitatkoznak a történészek. Számunkra azonban a Boxing Day pusztán egy dolgot jelenthet, tele hassal és alkoholmámorral megspékelt futballmeccsnézést. Az alábbiakban a Premier League történetének legjobb karácsonyi találkozóira tekintünk vissza. Tíz mérkőzés december 26. napjáról.

boxing day christmas henry cantona premier league

 

1992-93:

Sheffield Wendesday-Manchester United 3-3

Mindjárt kezdjünk egy nagy klasszikussal az első szezonból, ahol a Manchester United és a Sheffield Wednesday feszültek egymásnak. A United ekkor még csak kapart a pontokért és a harmadik helyen állt a bajnokságban, amit végül megnyert. A mérkőzést délidőben játszották és a Sheffield csapata már a hatodik percben két góllal (!) vezetett, Sheridan góljával pedig már hárommal is mentek a hazaiak. Azt pedig, hogy mit csinál ilyenkor egy Ferguson vezette Manchester United, azt úgy gondolom, sokan pontosan tudjátok. A pálya talaja, a szurkolók fanatizmusa, Cantona hihetetlen gólja és az összes momentum egy nagy élménnyé teszi ezt a 25 percet. Jó szórakozást!

1994-95:

Chelsea-Manchester United 2-3

Már megint a vörös ördögök. Ferguson csapata két megnyert bajnokság után ebben a szezonban nem tudta harmadjára is elhódítani a trófeát, de azért a United számára a siker összejött a még igencsak kezdetlegesen festő Stamford Bridge napsütötte lelátói között. A hangulat ismételten a tetőfokán, a Chelsea szurkolók a második gólt már a pályán ünneplik, örömük egészen egy percig tart. Micsoda fordulatok! Cantona természetesen ismételten a főszerepben.

1996-97:

Middlesbrough-Everton 4-2

Persze van az a pillanat, amikor a kisebb csapatok is elhagyják az agyukat és óriási mérkőzést rittyentenek a szurkolók számára. A közel 30 000 ember előtt megvívott találkozón a hazaiakat olyan neves játékosok képviselték, mint a BL győztes Ravanelli vagy a legendás Juninho. Továbbá egészen hihetetlen, hogy az Everton csapatánál már akkor is húzta az igát Unsworth vagy Duncan Ferguson. Nevetséges hiba a 16-oson belül, 2-2-es félidő, joga bonito a második félidőben.

1999-2000:

Coventry City-Arsenal 3-2

A Premier League történetének legsimább szezonja, amelyben a Manchester United végül 18 (!) ponttal nyeri meg a bajnokságot. A United mögött második Wenger gárdája a szezon végén, akik december 26-án azért beleszaladtak egy váratlan idegenbeli vereségbe. A BBC weboldala egyenesen „shock”-nak nevezi az ágyúsok vereségét, mi azonban ha alaposan megnézzük a hazaiakat, akkor olyan neveket találhatunk, mint McAllister, Robbie Keane vagy a marokkói legenda Hadji. Nos, ők mind a hárman beköszönnek Seaman kapujába. Keane gólja egyenesen varázslatos. A mester pedig nem más, mint Gordon Strachan.

2000-01:

Arsenal-Leicester City 6-1

Egy évvel később az ágyúsok állnak a jobbik oldalon. Az eset különösen pikáns, hiszen a jelenlegi listavezető a Leicester City az ellenfél, akik ezúttal is bőven kapnak gólt az Arsenal sztárjaitól. Henry tripla, Vieira gólja fenomenális és még Adams is betalál, igen méretes dugót akasztva a rókák kapujába. Fun fact: Szünetben mindössze 1-0 volt az állás a hazaiaknak.

2002-03:

Bolton Wanderers-Newcastle United 4-3

Legnagyobb szívfájdalmamra erről a mérkőzésről videót nem találtam az interneten, de kár lenne kihagyni. Hiszen már a 10. percben 2-1-re állt a találkozó és olyan játékosok szerezték a gólokat, mint Shearer vagy Okocha. A mérkőzés második félidejének a közepén már 4-1-re is ment a hazai csapat, de a Szarkák visszajöttek és ha bár egyenlíteni nem is sikerült, egy igazán őrült meccset hozott össze a két együttes. A Newcastle padján Sir Bobby Robson, a másik oldalon Sam Allardyce, a pályán pedig többek között az azóta már elhunyt Gary Speed.

boxing day christmas henry cantona premier league

2005-06:

Wigan Athletic-Manchester City 4-3

Remek találkozó, nem is lehet mást mondani. A randa sárga mezben játszó City korán megszerzi a vezetést, aztán olyan hibákat követnek el, amelyet még egy ötéves gyerek is szégyellne a biciklizés fortélyainak elsajátítása közben. Majd 4-1-nél ébredni viszont annyira érdemes, mint Turbo Man-t keresni karácsony napján, így a végeredmény változik ugyan, de a pontok elosztása nem. A mérkőzés egyik legjobbja azonban még így is Joey Barton. (Remélem legalább ezért tényleg megnézi valaki a videót majd.)

2006-07:
 

Chelsea-Reading 2-2

Jose Mourinho és az agyfasz. A Chelsea csapata hajt a triplázásért, a Reading bár jó formában van és végül az egészen elképesztő 8. helyet szerzi meg a bajnokságban. A mérkőzés azon túl, hogy számomra a kékek pontvesztése miatt nagyon emlékezetes maradt, valószínűleg ezt a 85. percben esett öngól kombót sem könnyű elfelejteni.

2007-08:

Chelsea-Aston Villa 4-4

Ilyen nincs, és mégis van, mondja az egyszerű parasztgyerek a belvárosban. Cech óriási hibája, a londoniak visszajönnek 0-2-ről, ráadásul egy félidőn át emberelőnyben futballoznak. Sevcsenko bombagólja és egy végtelenül vitatható büntető a végére. Volt itt minden, mint a búcsúban, csak győzzétek nézni. Őrültek háza!

2012-13:

Manchester United-Newcastle United 4-3

Szent sz.r. 0-1,1-1,1-2,2-2,2-3,3-3 és 4-3. A United nevetségesen simán nyeri a szezont, de ezen a mérkőzésen igencsak meg kell harcolniuk a három pontért. Persze Hernandez lövi a gólt a 91. percben, Obertan gólpasszt ad. Evans nem kérdez, inkább mindenhová betalál, Evra nem túl sok góljának egyikét lövi a mérkőzésen. Ferguson haja az esőtől és a mérkőzéstől olyan kócos lesz, mint éppen akkor ébredt volna.

Szóval mindenképpen készítsétek be a popcornt, a sört, a kólát vagy amit akartok, mert a Boxing Day ismételten közeleg és jó esély van rá, hogy olyan mérkőzéseket kapunk, amitől garantáltan leszakad az arcotok!

Boldog karácsonyt mindenkinek!

boxing day christmas henry cantona premier league