review stanleykubrick peet Mark29 tyne-wear derby

A Premier League 31. játéknapján semmi extra nem történt. A tabella élén a Leicester City továbbra sem durrant ki, de ezúttal a közvetlen üldözők sem hibáztak. Hátul az Aston Villa szabadesését semmi nem állítja meg, mindegy, hogy hol, vagy melyik csapat ellen játszanak. Bukásra vannak ítélve. Vasárnap volt a "derbik napja". Manchesterben a BL indulás, észak-kelet Angliában a bennmaradás volt a tét, de egyik kérdésben sem lettünk sokkal okosabbak. Hajtás után a részletek.

 
 

1. A Norwich nyerte a Tyne-Wear derbit, az Aston Villa menthetetlen

A hátsó fertályon csak annyi dőlt el, hogy kevésbé lesz izgalmas a vége, mint gondoltuk. Az Aston Villa megint kikapott, és mivel ezúttal a nem túl acélos Swansea volt az ellenfél, Remi Garde csapatának tényleg reszeltek. Apropó Garde. Tegnap már arról is cikkeztek, hogy menesztik a franciát. Miért most? Nem mindegy, hogy kivel esnek ki? Inkább azon kellene gondolkodniuk, hogy jövőre a Hull, vagy a Burnley mintájára végig a visszajutást érő helyeken nyomuljanak, ahogyan a klub múltjához illene. A Swansea viszont egy kicsit fellélegezhet.

review stanleykubrick peet Mark29 tyne-wear derby

A kép csalóka: a Swansea nem segítette fel a padlóról az Aston Villa-t.

A Norwich eközben hatalmas lépést tett a bennmaradás felé. Egy kacska támadás után lecsorgó labdát Robert Brady a kapuba vágott, így a West Bromwich otthonából elhozták a három pontot. Ez volt az egyik, a Kanárik kettő darab kaput eltaláló lövéséből, de ez így is kétszer annyi kísérletet jelentett, mint amit a másik oldalon produkáltak. Tony Pulis a Serie A utolsó fordulóit megszégyenítő eredményeket produkált a hónapban: döntetlen a Leicester otthonában, majd a Manchester United legyőzése, most meg egy ilyen meccs. Norwich mindenesetre nagyon jól járt ezzel az impotens West Brommal.

Főleg, mert a vasárnapi Tyne-Wear derbin nem bírt egymással a Newcastle és a Sunderland. Az első félidőben egyformán rossz volt mindkét csapat, de a Fekete Macskák voltak veszélyesebbek, és a 44. percben egy hazai töketlenkedés után Jermain Defoe nem túl erős, közeli lövése becsorgott a lábak között. A második félidőben Benitez egyre támadóbbá alakította a csapatot és átvette a játék irányítását, ráadásul a Sunderland abszolút partner volt ebben. Az utolsó 25 percben Sam Allardyce fiai totálisan visszaálltak, és ennek meg is lett az “eredménye”. A 82. percben Aleksandar Mitrovics fejesével egyenlített a Newcastle, a szerb csatár pedig egy egészen fura koreográfiát mutatott be gólöröm gyanánt, egy pályára rohanó szurkolóval. Innentől kezdve a Newcastle megpróbálta volna megnyerni a meccset, de reális esély már nem volt erre. Maradt tehát a döntetlen, amivel megtört a Sunderland hat meccses győzelmi sorozata, de igazán csak a Norwich örülhetett ennek az eredménynek.

review stanleykubrick peet Mark29 tyne-wear derby

Fontos pontot jelentett Mitrovic gólja, de ez még mindig kevés

2. Kinek kell a negyedik BL hely?

Például a Stoke City-nek?! Kicsit vad elképzelés, de nem lehetetlen. A jelenleg nyolcadik helyen álló Fazekasok öt pontra vannak a negyedik helytől, most éppen a bármire (és annak az ellenkezőjére is) képes Watford otthonában tudtak győzni. Egy kiegyenlített meccsen mindkét félidő első felében betaláltak, a Watford pedig csak a hajrában tudott szépíteni. Mark Hughes irányításával a Stoke már tavaly is minden idők legjobb eredményét érte el. Idén még jobbak lesznek?

A tömörülés elég nagy a tabellán, éppen ezért bőven vannak olyan csapatok, akik a Stoke-nál jóval nagyobb eséllyel mennek a negyedik helyért. Kapásból ott van a hétvégén egymás ellen játszó Southampton-Liverpool páros. A Pool hatalmas lehetőséget szalasztott el. Már két góllal vezettek, és mégis pont nélkül távoztak a Szentektől. Egy győzelemmel nagy lépést tettek volna a TOP 4 felé, de a helyzetük így sem reménytelen. Hiába vannak jelenleg csak a kilencedik helyen, a két elmaradt meccsük behúzásával újra versenyben lehetnek a BL indulásért. A Southampton persze ugyanígy van ezzel, ráadásul lelkileg is biztosan nagyon jót tett nekik egy 0-2-ről megfordított mérkőzés.

review stanleykubrick peet Mark29 tyne-wear derby

Sturridge örömtánca volt előbb, a végén a Soton örült

A tavalyi megmenekülésüket is figyelembe véve a Leicester City diadalmenete lassan egy naptári éve tart, így a 2015/2016-os évad (pozitív) meglepetése címről éppen hogy csak, de lemarad a West Ham United. A pár évvel ezelőtt még a másodosztályba kieső csapat mára komoly tényezővé nőtte ki magát a Premier League-ben. Tulajdonképpen minden csapatrész megbízhatóan működik és van egy zseniális Payet, aki az egészet összefogja. Amikor meg nem, akkor a többiek kisegítik, méghozzá nem is akárhogyan. Most éppen a Stamford Bridge-ről hozták volna el a három pontot, ha a hajrában, egy hatalmas bírói hiba miatt nem fújnak be ellenük tizenegyest egy tizenhatoson kívüli buktatás miatt. Persze lehet, hogy Fabregas a szabadrúgást is betekerte volna, elvégre volt már egy ilyen (és nem is akármilyen) gólja aznap, de azért így könnyebb volt. 2-2 lett a vége, pedig egy győzelemmel most a Kalapácsosok lehetnének a negyedik helyen.

Nem lövünk le nagy poént, ha azt mondjuk, a Manchester City hazai vereségével végleg elszállt a bajnoki cím esélyesei közül. A kékeket a szerkesztőség nagyobb része már régen nem tartotta esélyesnek a Premier League trófeájának elhódítására, ráadásul innentől bizony a Bajnokok Ligáját érő pozícióért is keményen harcolni kell. Pellegrini csapata az elmúlt hónapok során mutatott hullámzó formának köszönhetően egyszerűen nem tudja kihasználni az ellenfelek aktuális tötyörészését és gyakorlatilag még a mögöttük lévők is elsüvítenek lassan a fejük fölött. Nagyon tanulságos történet az, ami jelenleg zajlik az Ethihad környékén. Jövőre bizony hatalmas változásokra kell felkészülni a Pep Guardiola vezette csapatnak. Mi pedig izgalommal várjuk, hogy kik lesznek a leggyengébb láncszemek. Persze lehetne arra fogni a rossz eredményt, hogy egy nagyon gyenge belső védőpárossal kényszerült kiállni a hazai csapat, de ez aligha lehet indok, hiszen lényegében így is mindössze egyetlen gólt kapott az együttes, míg rúgni képtelen volt. Az ifjú titán Rashford, az Arsenal elleni két találatot követően egy újabb rivális ellen villant és ez döntötte el a mérkőzést. A gól előtt nagyon csúnyán etette meg a sokat látott és szebb időket is megélt Demichelist. A mérkőzésen ezt követően valójában semmi nem történt, a Manchester City képtelen volt áttörni a jól funkcionáló Blind, Smalling, Schneiderlin hármast. A United végül behúzta a három pontot, amivel sokadjára kapja meg a reményt, hogy jövőre ismételten eljuthassanak Európa legnagyobb kupasorozatába.

review stanleykubrick peet Mark29 tyne-wear derby

Rasford újabb fontos gólja, Demichelis már kevés ide

3. Észak-London nem adja fel

A Tottenham az utóbbi meccsein a kötelező győzelmeket hozta a Swansea és az Aston Villa ellen, viszont ezek között volt egy West Ham elleni vereség és egy döntetlen, az Arsenal ellen. Hétvégén elvileg megint sima meccsre készülhettek, mert a Bournemouth már-már biztosan ünnepelheti a bennmaradását, a riválisok elleni csatákat sorra sikerrel vívták meg. Nem volt szükségük bravúrra, habár nagyon esélyük sem volt rá. Harry Kane az 1. és a 16. percben is betalált, majd a második félidő elején Eriksen kialakította a végeredményt. A Spurs 16 kísérletből 7 alkalommal találta el a kaput, a Bournemouth-nak ez egyszer sem sikerült. Igaz, csak kétszer próbálkoztak. Jelen pillanatban a Tottenham a legkomolyabb kihívója a Leicesternek, kérdés, hogy a most következő, három kőkemény forduló után is hasonló lesz-e a helyzet? Pochettinoéknak az Anfielden és a Britanniában kell majd helyt állniuk, közte pedig a Manchester Unitedet fogadják. Szép sorozat.

review stanleykubrick peet Mark29 tyne-wear derby

Ezt a labdát talán elvesztette Danny Rose, de a Spurs simán nyerte a meccset

Jellemző Wengerre, hogy akkor talál rá ismét a saját csapatára, amikor már majdnem mindegy. Az utóbbi hetek (hónapok?!) kínos szereplése után egy olyan meccset láthattak az Arsenal szurkolói, ahol az eredmény mellett még a mutatott játék is rendben volt. Ehhez kellett, hogy a védelem előtt összeálljon a Coquelin-Elneny tengely, a támadósorban pedig -akárcsak a Barcelona ellen- Welbeck mellé bekerüljön Alex Iwobi, akinek a jelenléte pont azt az egyensúlyt adta meg az Arsenalnak, ami már egy ideje nagyon hiányzott. A fiatal nigériai főleg a kupában eddig is megkapta a bizalmat Arséne Wengertől, de ezt a meccset követően nem lenne meglepő, ha a hátralévő mérkőzések nagy részében ott szerepelne a neve a kezdőcsapatban. 

A másik oldalon Martinezéknek közel sem sikerült megismételniük a Chelsea elleni FA kupa meccsen mutatott játékot. Egyrészt a védelem hozta a szokásos bajnoki formát, hiszen Welbeck szépségdíjas támadást követő góljánál Jagielka hagyta el a pozícióját, Iwobi pedig egy hosszú indítást követően teljesen szabadon gyalogolhatott be a tizenhatoson belülre. Ráadásul elől Lukakuék sem keltettük túl sok zavart. Az Everton legnagyobb helyzete egy szöglet után jött, amikor a sérüléséből lábadozó Ospina egyszerűen nem tudott megmozdulni a fájdalomtól. Persze az impotens támadójátékhoz az is hozzátartozik, hogy az Arsenal régen gyilkolta már olyan hatékonysággal a futballt, mint a második 45 percben.

review stanleykubrick peet Mark29 tyne-wear derby

Welbeck már korán beköszönt

Örömteli nézni, ahogyan a Leicester City február eleje óta megértette, hogy igenis meg lehet nyerni ezt a bajnoki címet. A gárda úgy játszik, mint az igazi bajnokok. Hol vannak már a 3-2-es meccsek, a 4-2, a 3-0 és társai? Vardy és csapattársai az elmúlt tíz mérkőzésen mindössze 6 gólt kaptak, mindenki másnál kevesebbet a ligában, újabb 1-0-os sikerükkel pedig az elmúlt öt mérkőzésén, már negyedik alkalommal sikerült ezt a végeredményű győzelmet összehozni. A Rókák már az első félidőben eldönthették volna a mérkőzést, azonban a második játékrészben is gyakorlatilag elnyomták a szenvedő Pardew csapatot. A 92. percben egy felsőléc miatt sziszenhetett fel Kasper Schmeichel, ám a lövés pillanatában teljesen nyilvánvaló volt, hogy nem fognak újabb találatot látni a nézők. A gólt egyébként megint Mahrez szerezte, akinek alighanem kijár majd a szezon legjobb játékosa cím az idény végén, függetlenül attól, hogy megnyeri a bajnokságot Ranieri gárdája avagy sem. Az algériai 16 gól, 11 gólpassz mutatója egészen elképesztő, hiszen ez azt jelenti, hogy a Leicester góljainak felében vállalt valamilyen szerepet és egyéb előkészítésekről még nem is beszéltünk. A sötétkékek amennyiben megnyerik a Southampton elleni hazai és a Sunderland ellen idegenbeli mérkőzést, gyakorlatilag már fél lábbal bajnoknak tekinthetőek lesznek, de alighanem négy egység is igen kecsegtetően hangzana számukra.

review stanleykubrick peet Mark29 tyne-wear derby

A Leicester a Palace-t is legyűrte, pedig...

review stanleykubrick peet Mark29 tyne-wear derby
...a helyzetek alapján akár a Palace is nyerhetett volna.

Dióhéjban ennyi történt a Premier League 31. játéknapján, de ez a szám senkit ne tévesszen meg. Jelenleg összesen nyolc csapat van, akik tényelegesen 31 meccsen vannak túl. Tíz klubnak még egy, kettőnek pedig még két elmaradt meccse van, amit áprilisban bele kell sűríteni a naptárba. Folytatás a válogatott szünet után.

A poszt elkövetésében Peet, Stanleykubrick és Mark29 vettek részt, a képekhez pedig a The Guardian honlapjának "The Dozen" című rovatából szemezgettünk.